Welke soorten kitten zijn er?

Alle kit soorten op een rij

Een kit kiezen... makkelijker gezegd dan gedaan. Want welke past bij jouw klus? Een siliconenkit? Acrylaat? Of toch een MS-polymeer? Misschien een polyurethaan- of bitumenkit? Welke kies je nu? Allemaal afdichtingskitten met verschillende eigenschappen. Lees hier alles over de meest voorkomende kitten: siliconen, acrylaat, ms-polymeer, polyurethaan en bitumen.Welke soorten kitten zijn er? Lees het hier!

Siliconenkit

Een siliconenkit is één van de meest gebruikte afdichtingskitten. Een siliconenkit is waterafstotend, schimmelwerend en blijvend elastisch. Vaak lees je over neutrale en zuurhoudende siliconenkitten. Een zuurhoudende kit is kleur echt en de kleur blijft lang mooi. De kit reageert wel agressief ( dit kan corrosie en uitslag veroorzaken op een niet geschikte ondergrond ) uit en er ontstaat een onaangename azijnzuurgeur tijdens het uitharden. Een neutrale siliconenkit is een kit die vrij is van deze zuren. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een zuurvrije kit. Dit komt doordat neutrale kitten vrijwel dezelfde kwaliteiten heeft zonder deze vieze geur. 

Otto Chemie levert zonder twijfel de beste siliconen kitten in de markt. Ben je opzoek naar een goede en makkelijk verwerkbare siliconenkit waar je lang profijt van hebt? Kies dan de Otto Seal S110! Wil je toch graag een nog meer kleur echte kit? Kies dan de Otto Seal S100.

Toepassingen siliconenkit

Een siliconenkit wordt gebruikt in vochtige omgevingen. Denk aan bijvoorbeeld:

De voor- en nadelen van siliconenkit

Acrylaatkit

Een makkelijk te gebruiken kit. Een acrylaat wordt eigenlijk alleen binnen gebruikt, omdat het niet goed tegen water kan. Het is gemakkelijk aan te brengen, goed overschilderbaar en relatief goedkoop. Je hebt al een goede acrylaatkit voor ongeveer twee euro. Acrylaatkit is geschikt voor pleister, beton, kunststof en bijna alle houtsoorten. Ben je opzoek naar een goede acrylaatkit? Kies dan de Zwaluw Acryl-W.

Toepassingen acrylaatkit

Een acrylaatkit wordt gebruikt waar ondergronden niet los van elkaar of helemaal niet bewegen. Het wordt vaak gebruikt voor:

De voor- en nadelen van acrylaatkit

MS-polymeerkit (hybride)

Een kit voor vrijwel iedere klus! Het heeft de mechanische eigenschappen van een polyurethaankit en de gebruikseigenschappen van een siliconenkit. Een hybridekit is isocynaat vrij en geschikt voor binnen- en buiten gebruik. Het is blijvend elastisch en goed overschilderbaar, maar kan niet goed tegen een constante waterbelasting. Een ms-polymeer kan gebruikt worden als afdichtingskit, maar is ook de basis van verschillende montagekitten zoals een hightack. Het heeft een prima hechting op veel verschillende ondergronden. Denk aan bijvoorbeeld (behandeld) hout, beton, glas, metalen, RVS en zink. Een hybride hecht prima op lichtvochtige ondergronden. De uitharding is reukarm en de kit is relatief milieuvriendelijk. Het is iets lastiger te verwerken dan een siliconen- en acrylaatkit. 

Trouwens! Wil je weten meer weten over overschilderbare kitten? Lees dan: 'Wat is overschilderbare kit?'

Toepassingen MS-polymeerkit

Een ms-polymeer wordt bij veel verschillende klussen gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het afkitten van glas (Op zoek naar een geschikte kit? Kies dan de Zwaluw Hybriseal 2PS)
  • Het kitten van dilatatie voegen en gevelaansluitingen (Bekijk hier alle gevelkitten)
  • Vensterbanken verlijmen (Hier kan je de Zwaluw hybrifix 302 voor gebruiken!)

De voor- en nadelen van MS-polymeerkit

Polyurethaankit

Dit is een kit die vroeger veel gebruikt werd. Het is één van de sterkste kitten en heeft een lange levensduur. Polyurethaan kit wordt gebruikt voor het afkitten en verlijmen. De kit bevat isocynaat. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit heeft gezorgd voor de ontwikkeling van de ms-polymeer, hybride kit. Het hecht goed op diverse ondergronden, is waterbestendig en heeft een lange levensduur. 

De beste polyurethaan kitten worden geproduceerd door Sika:

Toepassing polyurethaankit

Deze kit wordt gebruikt voor het afdichten van:

  • Deuren
  • Vensters
  • Vloeren
  • Gevels
  • Etc.

De voor- en nadelen van polyurethaankit

Bitumenkit

Een bitumenkit wordt veelal gebruikt voor daken. Deze bitumenkit is zwart. Het lijkt bijna een soort vloeibaar dakleer. Een erg goede bitumenkit is de illbruck OS111 BITUTIX. Het hecht ook op kletsnatte daken en is daarom perfect en eigenlijk uitsluitend geschikt voor noodreparaties op het dak. Het is een relatief goedkope kit met een extreem goede hechting.

Toepassingen Bitumenkit

  • Het repareren van lekkages
  • Het vastzetten van bitumineuze materialen (dakleer en dakshingles)
  • Goten en afvoerbuizen

Meer weten over hoe je je dakgoot kan repareren met bijvoorbeeld bitumenkit? 
Klik dan hier!

De voor- en nadelen van bitumenkit

Zo! Nu weet je de belangrijkste kenmerken van populaire kitsoorten. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust ðŸ’š

Terug naar overzicht